Prof. Dr. M. Zeki KARAGÜLLE
İstanbul Tıp Fakültesi’ni 1977 yılında bitirdi. İstanbul Eminönü ilçesinde Hükümet Tabipliği yaptı. 1979’da İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Kürsüsü’ne uzmanlık eğitimine başladı, 1983’te uzman oldu. Uzmanlık aldığı Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı’nda 1987’de Doçent, 1995’te Profesör oldu. 1999-2008 yıllarında aynı Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürüttü. Halen aynı anabilim dalında öğretim üyesi Prof. Karagülle, burada verilen mezuniyet öncesi tıp eğitimi, mezuniyet sonrası Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji uzmanlık eğitimi ve İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji alanında Yüksek Lisans ve Doktora programlarında eğitici ve danışman öğretim üyesi olarak görevini sürdürmektedir.
Ülkemiz ve dünyada Termal (Kaplıca) ve Ekolojik (Doğal) Tıp ve tedavileri, termal sular ve şişelenmiş mineralli sular, Talassoterapi, ve SPA ve wellness alanlarında tanımış bir otorite olan Prof. Karagülle, halen Türk Kaplıca Tıbbı ve Balneoloji Derneği, Kaplıca, Talasso ve Kür Merkezleri Derneği ve Uluslararası Tıbbi Hidroloji ve Klimatoloji Derneği Başkanlığı görevlerini yürütmektedir. Ayrıca, Avrupa Kaplıcalar Birliği Genel Yönetim Kurulu Üyesi ve Tıp Komisyonu Başkanıdır.
Prof. Karagülle 30 yılı bulan akademik çalışma hayatında termal ve mineralli suların, tıbbi çamurlar, iklimsel unsurlar ve diğer doğal unsurların yanında doğal ve geleneksel yöntemlerin ve Türk hamamının gerek başta romatizmal hastalıklar olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde, gerekse wellness kapsamında ve sağlığı koruyucu ve güçlendirici yönde kullanımı ve yöntemleri üzerinde araştırmalar yapmış ve bilimsel çalışmalar yürütmüştür. Bu çalışmalarının sonuçlarını 200’ün üzerinde rapor, bildiri, derleme ve makale olarak ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlamış olan Karagülle, ayrıca “Kaplıca Tıbbı ve Türkiye Kaplıca Rehberi”, “Türkiye Kaplıca ve Talasso Merkezleri Rehberi”, “Balneoloji ve Kaplıca Tıbbı”, “Doğal Mineralli Sular ve İnsan Sağlığı”, “Şişelenmiş Sular ve Sağlık” isimli kitapların da editörü ve yazarıdır.
Prof Karagülle, Türk Kaplıca Tıbbı ve Balneoloji Kongreleri, Uluslararası Tıbbi Hidroloji ve Klimatoloji Derneği Kongreleri, Uluslararası Sağlık Turizmi Kongreleri ve Macar ve Alman dernekleri ile karşılıklı balneoloji kongreleri organize etmiş ve etmektedir. Ayrıca, Termal Tıp, Hidroklimatoloji ve Balneoloji, Sağlık Turizmi ve Spa ve Wellness konularında ulusal ve uluslararası bir dizi sempozyumlar, paneller, kurslar ve atölye çalışmaları düzenlemiş ve benzeri birçok toplantıya konuşmacı olarak katılmıştır.
Prof. Karagülle’nin Termal tıp ve kaplıcalar üzerindeki başlıca çalışmaları İstanbul Tuzla, İzmir Çeşme, Altınyunus, Sheraton ve Balçova, Sivas Kangal Balıklı Kaplıca, Balıkesir Gönen, Asya-Pamukçu, Denizli Karahayıt Herakles ve Richmond, Aydın Davutlar Naturmed ve Antakya Otoman Palace gibi kaplıca/termal tesislerinin kurulması veya kalite standartları geliştirilmesi veya tedavi programları üzerine öneri ve görüşler geliştirilmesi sayılabilir. Ayrıca, bu tesislerdeki kaplıca kür ve tedavilerinin etkinlik ve yararlılıkları üzerine klinik araştırmalar gerçekleştirmiştir. Prof. Karagülle talassoterapi alanında Antalya Lara Barut, Belek Pine Beach Aydın Didim Caprice Palace ve İzmir Çeşme, Altınyunus ve Sheraton talasoterapi tesislerinin kurulması veya kalite standartlarının geliştirilmesi veya tedavi programlarının oluşturulması çalışmalarını yürütmüştür. Avrupa Kaplıcalar Birliği çalışmaları çerçevesinde Antalya Belek Ela Quality Resort, Cornelia Diamaond ve Lara Deiphine Palace spa ve wellness tesislerinin kalite standartları geliştirilmesinde danışmanlık yapmıştır. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın Kaplıcalar ve Mineralli Sularla ilgili yasal düzenlemeler çalışmalarında görev alarak, Kaplıcalar Yönetmeliği ve Şişelenmiş Sular Mineralli Sular Yönetmeliği’nin hazırlanmasına aktif olarak katılmıştır. Halen, Sağlık Bakanlığı’nda “Kaplıcalar Yönetmeliği”ne göre oluşturulan Tıbbi Değerlendirme Kurulu Üyesi’dir. Prof. Karagülle son yıllarda Sağlık Turizmi üzerinde odaklanmış ve Türkiye’de termal, SPA ve Talassoterapi yöntem ve olanakların sağlık turizmi kapsamında değerlendirilmesi üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırmıştır. Halen, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Türkiye Sağlık Turizmi Platfromu üyesidir.
Evli ve üç çocuk babası olan Prof. Karagülle, İngilizce ve Almanca bilmektedir.
Kurum: İstanbul Üniversitesi
İstanbul Tıp Fakültesi
Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı
Adres:Millet cad. 126
34093 İstanbul
Tel: +90 212 635 12 01
+90 532 477 69 65
Faks: +90 212 531 89 04
Email: mzkaragulle@tnn.net
Web: www.istanbul.edu.tr
www.spa-turkey.com
www.ismh-direct.net
PAYLAŞIM